Blog

vi del penedès

De la vinya a la copa: el procés del vi del Penedès explicat pas a pas

Vi del Penedès: una història que comença a la terra

A Penedès Refugi, el vi del Penedès és molt més que una beguda. És memòria, paisatge, treball i cultura. Cada glop amaga un procés fascinant que comença a la vinya i s’acaba a la copa, però entremig passen moltes coses meravelloses que ens agrada explicar. I encara més: ens agrada que les visquis amb nosaltres.

Quan participes en les nostres activitats, no només tastes vi. Caminem junts per les vinyes, parlem dels ceps, del clima i el treball que comporta durant l’any per l’esperat moment de la verema. Parlem de com es transforma el raïm, de com s’afina un vi i de com una copa pot explicar tot un territori.

1. La vinya: origen del caràcter del vi

Tot comença al camp. A Mediona i la Llacuna, les vinyes s’estenen entre boscos i muntanyes, a més de 500 metres d’altitud. Aquestes condicions donen als vins una personalitat molt pròpia: acidesa equilibrada, frescor i autenticitat.

Amb nosaltres pots veure els ceps de prop, entendre per què cada varietat es planta en un lloc concret i què passa al llarg de l’any amb la planta. En temps de verema, fins i tot pots collir el raïm manualment, viure el ritme del món rural i entendre com es decideix el moment just per veremar.

2. Del raïm al most: l’inici de la transformació

Un cop collit, el raïm es transforma. T’expliquem com se separen els grans de la rapa, com es premsa i com es comença a convertir en vi.

Aquest moment és pura màgia: el most, encara dolç i espès, conté tot el potencial del futur vi del Penedès. A les nostres rutes i tastos, en temps de verema acostumem a portar most o vins en diferents punts d’elaboració per veure l’evolució. Així entens com un most evoluciona i mostra de la seva manera com de viu és.

3. La fermentació: el moment clau

Aquí entren en joc els llevats, petits éssers vius que transformen el sucre en alcohol. En aquesta etapa, el vi comença a parlar. Podem sentir les bombolles, olorar els primers aromes i notar com va guanyant estructura.

Ens agrada explicar-te com funciona aquest procés mentre tastem vins acabats de fer o encara en criança. Així pots comparar, sentir les diferències i aprendre a valorar cada pas del camí.

4. Criança i afinat: el repòs que el fa gran

Alguns vins, especialment els negres o escumosos, necessiten temps. Es deixen reposar en bótes, en tines o en ampolla per guanyar profunditat, suavitat i caràcter. Aquest moment de repòs és també un moment d’elegància.

Amb nosaltres pots veure com els petits elaboradors fan aquest pas: amb calma, amb respecte pel producte i sense presses. Això és part de l’essència del vi del Penedès artesanal que defensem.

5. De la bota a la copa: el moment de compartir

Finalment, arriba el tast. És el moment més esperat i també el més celebrat. Aquí, el vi del Penedès revela tot el que ha viscut: el sòl, el clima, les mans que l’han cuidat i la filosofia de qui l’ha elaborat.

Als nostres tastos, com el de Tastets amb Història o altres experiències itinerants, t’expliquem tot aquest procés mentre el vi t’arriba a la copa. I ho fem en entorns preciosos, amb bones tapes per reflectir la gastronomia de proximitat, i converses que fan que el vi tingui encara més sentit.

Vols viure-ho tu també?

T’esperem a www.penedesrefugi.cat, on pots veure totes les activitats i tastos que organitzem. El vi del Penedès no només es beu: es viu. I nosaltres et proposem fer-ho amb els peus a la terra i el cor ben obert.

0